[τεύχος 16]

ΝΕΥΣΙΣ
Τεύχος 16

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ISSN: 1106-6601
Φεβρουάριος 2008
Σελ.: 204, Τιμή: 16,00

(κάνοντας click στο εξώφυλλο του περιοδικού)

Κυκλοφόρησε το δέκατο έκτο τεύχος του εξαµηνιαίου περιοδικού Νεύσις, των εκδόσεων Νεφέλη. Η Νεύσις συµπληρώνει πλέον 15 έτη κυκλοφορίας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει φιλοξενήσει στις στήλες της ένα µεγάλο αριθµό µελετών για την ιστορία και τη φιλοσοφία των επιστηµών και της τεχνολογίας. Και στο τεύχος αυτό καλύπτεται ένα εύρος φιλοσοφικών ζητηµάτων και ιστορικών περιόδων, σε αναφορά µε µια σειρά από επιστηµονικά πεδία, από την φυσική µέχρι και τη βιολογία.

Το νέο τεύχος περιλαµβάνει άρθρο φιλοσοφίας των Νίκου Μπισκετζή και Στάθη Ψύλλου για την πιθανοκρατική αιτιότητα, στο οποίο συνδυάζεται η αναφορά στην πλαισιακή οµοφωνία µε την προσέγγιση των παραδόξων του Simpson, άρθρο του ∆ηµήτρη Αθανασάκη για την αντιµετώπιση του ζητήµατος του χρόνου από τον Bergson, άρθρο του Βασίλη Καρακώστα, στο οποίο αξιοποιούνται φιλοσοφικές θεωρήσεις της κβαντικής θεωρίας και άρθρο του Βασίλη Λιβάνιου, το οποίο αναφέρεται σε µια µετριοπαθή εκδοχή του νοµιναλισµού.

Στα πιο ιστορικά άρθρα ανήκουν αυτό της Σοφίας Ριζοπούλου για τη δεκάτοµη Flora Graeca του Sibthorp, της οποίας η δηµοσίευση είχε διαρκέσει 34 έτη (1806-1840), αυτό του Νίκου Κανδεράκη για το συγκερασµό θεωρίας και πράξης κατά τη συγκρότηση του έργου ως µεγέθους της Μηχανικής, καθώς και εκείνο της Κατερίνας Σούλα για την οµοιογένεια και την ετερογένεια ως δυο βασικές προσεγγίσεις στην κατανόηση της ύλης, προσεγγίσεις που µελετώνται εδώ σε σχέση µε την αντανάκλασή τους στους λόγιους του νεοελληνικού ∆ιαφωτισµού και ειδικά στον Ευγένιο Βούλγαρη.

Το τεύχος περιλαµβάνει επίσης εκτενείς βιβλιοκρισίες έργων ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήµης, που κυκλοφόρησαν από διεθνείς εκδοτικούς οίκους τα τελευταία χρόνια.